Groene Courant

 

Oud-minister Van der Hoeven: ‘Overheden falen in klimaatbeleid’

april 29
11:48 2012

AMSTERDAM – Overheden zijn hopeloos achterop geraakt in het zoeken naar energie met een lage CO2-uitstoot. Met dit tempo stijgt de wereldtemperatuur met 6 graden aan het einde van de eeuw, met catastrofale gevolgen.

Dit schrijft Maria van der Hoeven, oud-minister en voorzitter van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), in een opiniestuk in de Britse krant The Guardian.

Volgens het IEA is het nog mogelijk om een temperatuurverhoging van meer dan 2 graden te voorkomen en klimaatverandering tegen te gaan. Van der Hoeven hamert erop dat veel schone-energietechnologieën zoals windenergie en zonne-energie hard groeien, maar dat andere onderwerpen te weinig aandacht krijgen.

3 adviezen

Volgens de voormalig minister is er nog te weinig verbetering in de efficiëntie van voertuigen in veel landen en zijn er nog te weinig investeringen in CO2-opslag.

Het IEA geeft daarom 3 adviezen. De werkelijke kosten van fossiele brandstoffen moeten worden meegerekend. Daarmee wordt bedoeld dat de negatieve effecten moeten worden ingeprijsd in de prijs van energie.

Ten tweede moet het potentieel van energie-efficiëntie worden gebruikt. Volgens de IEA kan er tegen 2030 7,3 gigaton aan CO2 worden bespaard door het efficiënter gebruiken van energie. Verder moet innovatie in schone energie worden gestimuleerd.L

Lees hier de volledige brief

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: pietplaat

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Nog geen reacties

Er zijn geen reacties op dit moment. Wil je er eentje toevoegen?

Geef een reactie

Geef een reactie