Groene Courant

 

Saudi-Arabië wil olie inruilen voor zonne-energie

mei 11
10:04 2012

AMSTERDAM – Saudi-Arabië heeft enorm ambitieuze plannen onthuld die de zonne-energiesector een grote plek in het land moeten geven. Binnen 20 jaar wil de overheid maar liefst 41 gigawatt aan zonnecapaciteit hebben geïnstalleerd.

De grootste olie-exporteur denkt met deze investering een derde van de energiebehoefte in 2032 uit zonne-energie te halen. Saudi-Arabië zou hierdoor ruim 500.000 olievaten per dag minder consumeren.

“Wij willen niet alleen zonnepaneelfabrieken bouwen”, verklaart Maher al Odan, vicepresident van de het bureau dat het plan ontwikkelt, tegenover persbureau Bloomberg. “Wij willen een duurzame zonne-energiesector die een groeimotor zal worden voor de binnenlandse economie.”

109 miljard dollar

Benodigde investeringen? Ruim 109 miljard dollar. Het agentschap is nu aan het zoeken naar investeerders die toekomst zien in het plan.

Naast zonne-energie wordt ook ingezet op andere vormen van hernieuwbare energie. Windenergie, geothermische energie maar ook nucleaire energie moeten in 2032 21 gigawatt gaan opleveren.

Energiebehoefte

Saudi-Arabië zou ongeveer 25 gigawatt uit thermische zonne-energie willen halen. Hierbij wordt gebruiken gemaakt van spiegels om zonnestralen te sturen naar 1 plek. Nog eens 16 gigawatt zou moeten komen uit energieopwekkende panelen. De totale energiebehoefte zal naar verwachting naar 121 gigawatt stijgen in 2023.

In het eerste kwartaal van 2013 wordt een begin gemaakt met 2 gigawatt aan zonne-energie. Analisten verwachten dat dit vooral een opsteker zal zijn voor noodlijdende concern in de zonne-energiesector. Saudi-Arabië zou een veel winstgevendere markt zijn voor zonne-energie dan de huidige markten.

Gerelateerd artikelen

Foto copyright: Sunpower

Gerelateerde artikelen

1 Reactie

 1. bravo terry
  bravo terry oktober 18, 14:25

  Heeft u een agrarische, student, schuld, de bouw, of consolidatie lening nodig hebt, neem dan contact Yakubu Afentokhai Lening Bedrijven LTD op het volgende e-mail (yakubuafentokhai@yahoo.com) of (yakubuafentokhailoans@admin.in.th),
  Facebook: https://www.facebook.com/yakubuafentokhaisule

  ….

  Reageer op deze reactie

Geef een reactie

Volg de leukste berichten via Facebook

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar