Groene Courant

 

Zonne-energie maakt doorbraak in India, goedkoper dan diesel

januari 25
10:02 2012

India kan goedkoper elektriciteit creëren uit zonne-energie dan door het verbranden van diesel. Miljardair en industrieel Suni Mittal, bekend van ArcelorMittal, gaat diesel achter zich laten en vol op zonnepanelen in zetten.

De kosten van het produceren van zonne-energie zijn met 28 procent gedaald in India sinds december 2010. De oorzaak is een prijsverlaging van 51 procent van zonnepanelen, vooral Chinese fabrikanten hebben goedkope zonnepanelen in de markt gezet.

Elektriciteit uit zonne-energie gaat in 2013 naar verwachting 8,78 roepie (13 eurocent) per kilowattuur kosten, elektriciteit uit diesel 17 roepie (26 eurocent) per kilowattuur. De goedkoopste elektriciteit wordt nog altijd geproduceerd uit steenkool, dit kost 4 roepie per kilowattuur.

Mainstream

“Zonne-energie wordt mainstream in India, geholpen door Chinese prijzen”, aldus Ardeshir Contractor, oprichten van Kiran Energy Solar Power, tegen persbureau Bloomberg.

Op piekuren is er in India een elektriciteitstekort van 14 procent. Nu wordt dit nog vaak overbrugd door dieselgeneratoren. De Indiase overheid wil 400 miljard dollar in het elektriciteitsnetwerk stoppen om het tekort op te vangen en groei mogelijk te maken.

Grote industriëlen

Grote industriëlen hebben al gekozen voor zonne-energie om dit tekort te overbruggen. Bharti Airtel, de grootste telecomaanbieder in India, en Jain Irrigation Systems, leverancier van Coca-Cola, ruilen hun dieselgeneratoren om voor zonnepanelen.

Bharti is van plan meer zendtorens te laten draaien op zonne-energie. Volgens het bedrijf is zonne-energie 4 keer zo goedkoop als diesel. Jain Irrigation zal in maart van dit jaar waarschijnlijk een zonneproject van 8,5 megawatt hebben gebouwd om een fabriek te ondersteunen. Het bedrijf schat dat het de kosten er in 5 jaar uit heeft.

Lees meer artikelen over dit onderwerp

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Nog geen reacties

Er zijn geen reacties op dit moment. Wil je er eentje toevoegen?

Geef een reactie

Geef een reactie