‘1 op 8 Nederlanders denkt dat groene stroom niet bestaat’

UTRECHT – 1 op 8 Nederlanders denkt dat groene stroom niet bestaat. Dit is voor deze groep de belangrijkste reden om ook niet voor groene stroom te kiezen bij een energieleverancier.

Dit meldt HIER klimaatbureau op basis van een enquête onder 3.725 mensen. Ongeveer een kwart van de Nederlanders kiest bewust niet voor groene stroom.

Het wantrouwen wordt waarschijnlijk gevoed door berichten over zogenaamde ‘sjoemelstroom’. Een term, die HIER ook gebruikt. Dit is de praktijk van het inkopen van certificaten van bijvoorbeeld Noorse waterkrachtcentrales om zo grijze stroom te vergroenen.

Waterkrachtcentrales

Ondanks dat de stroom met een gas- of steenkoolcentrale wordt opgewekt, wordt zo toch groene stroom gestimuleerd, is de gedachte. Maar als het om waterkrachtcentrales uit Noorwegen gaat is het helemaal geen stimulans voor groene energie. De waterkrachtcentrales zouden ook zonder de verkoop van de certificaten stroom produceren.

Wanneer er certificaten van Nederlandse wind- en zonneparken wordt gekocht, is er wel een directe stimulans voor groene energie in Nederland.

Zo’n 27 procent van de Nederland, voornamelijk jongeren, zegt bewust wel voor groene stroom te kiezen omdat zij duurzaamheid belangrijk vinden.  

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!