11 miljoen euro voor uitbreiding Oostends warmtenet

De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein besloten om ruim 11 miljoen euro uit het Klimaatfonds toe te kennen voor de uitbreiding van het warmtenet van Beauvent in Oostende.

Het warmtenet vertrekt vanuit de industriezone Plassendale en krijgt vertakkingen naar bijna het volledige grondgebied van de stad. ‘Dankzij de steun die we met de Vlaamse regering toekennen zullen in de toekomst meer dan 3.000 woningen verwarmd worden met groene warmte. Ook heel wat bedrijven sluiten aan op het warmtenet.’

De eerste plannen voor een warmtenet in Oostende dateren al van 2013. De voorbije jaren is het project in stroomversnelling gekomen, dankzij ondersteuning van de Vlaamse regering en de participatie van burgers. Vanaf begin volgend jaar zal verbrandingsoven IVOO via het eerste deel van het warmtenet warmte kunnen leveren aan onder meer Daikin en aan het AZ Damiaan. Maar om het warmtenet van Beauvent verder uit te rollen over Oostende is verdere ondersteuning noodzakelijk. Die komt er nu. Er zijn verschillende vertakkingen voorzien. Nieuwe of bestaande woonwijken kunnen voor hun verwarming aansluiten op het warmtenet. Via het warmtenet zal ook stoom worden geleverd voor de industriële processen van bedrijven. In totaal zal er tegen 2023 meer dan 20 kilometer buizen worden aangelegd.

De vertakkingen van het warmtenet komen overal waar nieuwbouwappartementen in aanbouw zijn of gepland zijn. In de nieuwe stad komen er in de toekomst meer dan 500 nieuwe sociale woningen die ook een aansluiting zullen krijgen. Door het warmtenet richting de Oosteroever uit te breiden kan ook deze nieuwe wijk in de toekomst met restwarmte verwarmd worden.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!