15 procent van Nederlanders heeft groen gas

UTRECHT – Terwijl ruim de helft van de Nederlandse huishoudens voor groene stroom kiest, heeft nog maar 15 procent groen gas. 

Meer dan een derde (37 procent) weet zelfs niet of hun gas groen of grijs is. Dat blijkt uit onderzoek onder 2.844 respondenten in opdracht van Stichting HIER klimaatbureau. 

40 procent van de Nederlanders heeft geen groen gas. De meest voorkomende reden om niet voor groen gas te kiezen, is wantrouwen.

Ruim een kwart van de respondenten die geen groen gas hebben, geven aan dat zij het niet vertrouwen. Andere veelvoorkomende redenen zijn het feit dat de energieleverancier het niet aanbiedt, het niet belangrijk vinden of de prijs. 

Hernieuwbare bronnen

Groen gas is in de praktijk vaak niet afkomstig van hernieuwbare bronnen, maar meestal gaat het om gas waarvan de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd door ergens anders de uitstoot van broeikasgassen te voorkomen of reduceren.

“We merken dat niet iedereen zich bewust is van zijn gasverbruik en dat veel mensen bij energie als eerste denken aan elektriciteit”, aldus Jade Oudejans, compensatiedeskundige bij het HIER klimaatbureau.

“Voor het tegengaan van klimaatverandering is de keuze voor groen gas echter heel belangrijk, want Nederlandse huishoudens stoten met gas bijna twee keer zoveel CO₂ uit als met stroom.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!