2015 officieel warmste jaar ooit gemeten

UTRECHT – 2015 is officieel het warmste jaar ooit gemeten. Het record van maar een jaar eerder werd met 0,16 graden verbroken.

Dit meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA woensdag. Het was vorig jaar 0,9 graden warmer dan het gemiddelde in de vorige eeuw.

15 van de 16 warmste jaren ooit gemeten vonden nu plaats in de 21e eeuw.

Met uitzonderlijk warme jaren achter elkaar lijkt het argument van sommige klimaatsceptici dat de aarde helemaal niet opwarmt, ingehaald te zijn door de realiteit.

Kleine kans

Een klimaatwetenschapper geeft tegenover de New York Times aan dat de kans op 2 uitzonderlijk jaren achter elkaar erg klein is als er geen klimaatverandering zou zijn, namelijk 1 op elke twee 1.500 jaren achter elkaar. Met de realiteit dat de aarde wel opwarmt daalt die kans naar 1 op 10.

De hoge temperaturen werden al enkele maanden geleden voorspeld. Onder andere klimaatfenomeen El Niño veroorzaakt het warme weer. Een enorme hoeveelheid warmte wordt vanuit de Stille Oceaan in de atmosfeer losgelaten.

Wetenschappers claimen wel dat het grootste gedeelde van het uitzonderlijke weer wordt veroorzaakt door het broeikaseffect en de uitstoot van broeikasgassen die dit veroorzaken.

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!