Fors aantal subsidieaanvragen voor zonneparken

UTRECHT – Er zijn in totaal zo’n 3.354 projecten waarvoor subsidie is aangevraagd in de eerste ronde van de SDE+, de grootste stimuleringsregeling voor groene energie in Nederland.

Al deze projecten samen hebben een beoogd vermogen van 3.126 megawatt, zo blijkt uit een overzicht dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Voor maar liefst 3.104 projecten met zonnepanelen is subsidie aangevraagd. Al deze projecten samen hebben een geplande capaciteit van 1.122 megawatt. Verder zijn er nog eens 47 aanvragen gedaan voor in totaal 71 megawatt aan zonthermie.

Voor windenergie zijn maar 21 projecten aangemeld met een vermogen van 29 megawatt, een forse daling.

Subsidiebedrag

Ontwikkelaars konden aanvragen doen in 4 fases die opliepen qua subsidiebedrag van 9 cent per kilowattuur tot 15 cent per kilowattuur. In totaal is er subsidie ter waarde van 4 miljard euro beschikbaar

In de eerste fase werd er voor 2 miljard euro aangevraagd voor met name projecten in geothermie en ketels voor vloeibare biomassa. In de tweede fase, met een subsidiebedrag tot 11 cent per kWh,  werd er ongeveer 3 miljard euro aangevraagd voor het meestoken van biomassa in kolencentrales en het vergisten van mest.

Beoordeling

In de derde fase, met steun tot 13 cent per kWh, kwamen er nog eens 2,8 miljard euro aan subsidieaanvragen bij door met name zonneprojecten. Met de aanvragen voor de laatste fase erbij kwam er in totaal voor 8,2 miljard euro aan subsidieaanvragen binnen voor 3.354 projecten.

De aanvragen worden nu inhoudelijk beoordeeld. Dit duurt op zijn minst tot juli. Daarna wordt duidelijk welke aanvragen daadwerkelijk subsidie krijgen.

In de tweede helft van het jaar wordt een nieuwe ronde gestart waarin nog eens 4 miljard euro wordt verdeeld.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!