6 energiebedrijven werken niet meer mee aan duurzaamheidsonderzoek

AMSTERDAM – Een zestal energiebedrijven (Nuon, Essent, E.ON, GDF Suez, de Nederlandse Energie Maatschappij en Budget Energie) gaan niet meer meewerken aan het duurzaamheidsonderzoek dat jaarlijks wordt gehouden door de Consumentenbond en enkele milieuorganisaties. 

Dit meldde Essent. De bedrijven zijn ontevreden over plaats op de ranking die zij krijgen. Jaarlijks komen ze onderaan te staan, maar volgens de concerns is dat onterecht. 70 procent van alle ‘groene’ stroom zou bij deze 6 bedrijven vandaan komen. 

Er zijn 2 redenen voor de bedrijven om er nu mee te stoppen. De onderzoekers zouden geen geldende criteria voor duurzaamheid gebruiken voor hun ranking. Consumenten zouden een verkeerd beeld krijgen hierdoor. 

Marktaandeel

Ook verwijten de bedrijven dat in het onderzoek geen rekening wordt gehouden met het marktaandeel. Voor grotere bedrijven is het moeilijk een hoog aandeel groene energie op te nemen. “Volume speelt geen enkele rol, waardoor een bedrijf met slechts een beperkt aantal klanten bovenaan de lijst kan komen”, aldus Essent. 

Het jaarlijkse duurzaamheidsonderzoek wordt opgesteld door de Consumentenbond in samenwerking met Greenpeace, Natuur & Milieu, Hivos, WNF en Wise. Steevast komen kleinere energiebedrijven, die zich volledig op groene energie richten, bovenaan de lijst. Van de grotere bedrijven scoort Eneco altijd goed. 

Volgens een woordvoerder van Greenpeace maakt het voor het onderzoek niet uit of de energiebedrijven meewerken. In principe is alle data openbaar, zo vertelt een woordvoerder tegenover ANP.

Lees ook: Kleine energiebedrijven blinken opnieuw uit in duurzaamheid

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!