Na 60 jaar trekt familie Rockefeller zich terug uit olie

UTRECHT – De Rockefeller Family Fund trekt zich zo snel mogelijk terug uit fossiele brandstoffen en liquideert alle investeringen in Exxon Mobil.

“Er is geen rationale voor bedrijven om te blijven zoeken naar nieuwe bronnen van koolwaterstoffen”, aldus het fonds in een persbericht.

Het fonds haalt aan dat Exxon Mobil het publiek heeft misleid over klimaatverandering, verwijzend naar een onderzoek van Inside Climate News.

De stap is vooral opmerkelijk door de achtergrond van de familie Rockefeller. John D. Rockefeller maakte zijn fortuin met olieconcern Standard Oil, waarvan later delen opgingen in Exxon Mobil. 

Qua grootte gaat het waarschijnlijk om een klein bedrag. Het fonds heeft in totaal 130 miljoen dollar in beheer.

Klimaatverandering

Inside Climate News berichtte eind vorig jaar dat Amerikaanse oliebedrijven al langer op de hoogte waren van het effect van fossiele brandstoffen op klimaatverandering.

Branche-instituut American Petroleum Institute (API) en de grootste Amerikaanse oliebedrijven hadden tussen 1979 en 1983 gezamenlijk een onderzoeksgroep om klimaatwetenschap te monitoren en te delen.

Toen duidelijk werd dat klimaatverandering mogelijk werd veroorzaakt door fossiele brandstoffen en dat Exxon Mobil wel eens problemen daardoor zou ondervinden, werden onderzoeken in de la geschoven.  

Lees ook: ‘Amerikaanse oliebedrijven wisten in jaren 70 al van gevaar klimaatverandering’

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!