624 Rotterdamse appartementen over op Eneco warmte

Woonstad en Eneco kwamen in 2015 overeen om 1.650 bestaande appartementen op het Rotterdamse stadswarmtenet aan te sluiten. Met de aansluiting van de eerste 624 appartementen wordt  de eerste stap gemaakt in het verduurzamen van Rotterdam.

De appartementen zijn in 1968 door ERA gebouwd en door Smits Vastgoedzorg onderhouden. Voor de overeenkomst werd in opdracht van Woonstad Rotterdam en in samenwerking met A3 Architecten een plan ontwikkeld om de appartementen toekomstbestendig, energiezuinig, gezonder en veiliger te maken. Met dit plan is Team ERA, een joint venture van Smits Vastgoedzorg en ERA Contour, aan de slag gegaan en gestart met de duurzame energietransformatie van 1.650 appartementen in Rotterdam Prinsenland en Ommoord.

Met het uitvoeren van groot onderhoud zijn de keukens en sanitaire ruimtes in de woningen vernieuwd. Daarnaast zijn de kopgevels en daken geïsoleerd. De gehele flat is gasloos gemaakt en bewoners koken nu elektrisch. Elektrische boilers en collectieve ketels zijn vervangen en iedere woning is individueel aangesloten op het stadswarmtenet en wordt zo voorzien van restwarmte uit Rotterdamse haven.

De eerste 2 van de in totaal 4 flats zijn inmiddels met succes gerenoveerd. Een derde is momenteel in voorbereiding voor uitvoering in 2018. Ingenieursbureau DPA Cauberg-Huygen heeft onlangs de energieprestatie van de woningen berekend. Daarbij is vastgesteld dat de gerenoveerde appartementen een reuzensprong maken in de energie-index: van label F naar label A.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!