‘Aanbod groen gas in Nederland niet duidelijk’

UTRECHT – Er zijn twaalf energieleveranciers in Nederland die particulieren actief CO₂-gecompenseerd gas aanbieden.

Maar het aanbod is niet altijd makkelijk vinden. In verschillende gevallen wordt zelfs helemaal niet gecommuniceerd in welke CO₂-reducerende projecten wordt geïnvesteerd of welke certificering die projecten hebben.

Dat blijkt uit een online inventarisatie van Stichting HIER klimaatbureau. HIER roept op tot meer openheid.

Gecompenseerd gas

Omdat duurzaam opgewekt gas (biogas) in Nederland nog nauwelijks aan particulieren wordt aangeboden, kunnen Nederlanders die groen gas willen op dit moment vaak alleen voor CO₂-gecompenseerd gas kiezen.

Om aan de klimaatdoelstellingen van Parijs te voldoen, moeten we zo snel mogelijk overstappen op duurzame alternatieven voor de verwarming van woningen en gebouwen zoals warmte en biogas.

Tot die tijd is gecompenseerd gas, uiteraard in combinatie met zoveel mogelijk gasbesparende maatregelen een goede oplossing.

Broeikasgassen

“De meeste energieleveranciers focussen zich vooral op groene stroom, maar Nederlanders stoten met hun gasverbruik meer dan twee keer zoveel broeikasgassen uit als met stroom”, aldus Jade Oudejans, compensatiedeskundige bij HIER

“Je krijgt niet altijd automatisch gecompenseerd gas bij een groene stroom product, consumenten moeten hier zelf goed op letten. De energieleveranciers die gecompenseerd gas aanbieden zijn natuurlijk goed bezig, maar over het algemeen is er veel te weinig aandacht voor groen gas.”

Overzicht gecompenseerde gasproducten 

Om Nederlanders, naast echt groene stroom, te helpen kiezen voor een goed groen gas product, maakte het HIER klimaatbureau, op basis van een online inventarisatie, een overzicht van de gecompenseerdegasproducten die in Nederland door energieleveranciers worden aangeboden. Bekijk het overzicht hier: https://hier.nu/hier/pagina/groen-gas.

Oudejans: “Wij pleiten voor meer transparantie van energieleveranciers over groen gas en roepen Nederlanders met gecompenseerd gas op om bij hun energieleverancier te vragen in welke CO₂-besparende projecten hun geld wordt geïnvesteerd. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om zelf je CO₂-uitstoot te compenseren.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!