Aarde mogelijk meer gevoelig voor Co2 dan eerder gedacht

UTRECHT – De atmosfeer van de aarde is mogelijk gevoeliger voor koolstofdioxide dan eerder gedacht. Wetenschappers hebben ontdekt dat 50 miljoen jaar terug de concentratie Co2 niet zo veel hoger was dan nu.

Dit schrijven onderzoekers van de universiteit van Binghamton in de Verenigde Staten. De wetenschappers onderzochten naucolte-kristallen in Colorado, die 50 miljoen jaar geleden waren gevormd.

Zij ontdekten dat de concentratie Co2 toen 680 deeltjes per miljoen was, in plaats van de 1.125 deeltjes per miljoen die eerder was voorspeld voor die periode. 50 miljoen jaar geleden was het klimaat wel een stuk warmer.

Verdubbeling concentratie

Op dit moment is de concentratie Co2 al gestegen naar 400 deeltjes per miljoen. Volgens schattingen zorgt een verdubbeling van de concentratie Co2 ervoor dat de gemiddelde temperatuur wereldwijd stijgt met 3 graden

Onderzoeker Tim Lowenstein geeft aan dat de atmosfeer misschien al deze eeuw een Co2-concentratie van 680 deeltjes bereikt. “De klimaatveranderingen door deze toename kunnen vrij dramatisch zijn.”

Lowenstein en zijn team zijn van plan om verder onderzoek te doen in China of kristallen uit die tijd dezelfde resultaten geven. De enige manier om direct te meten wat de concentratie van Co2 was in het verleden is via de kern in ijslagen, maar deze gaan maar tot 1 miljoen jaar geleden terug.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!