ABP ziet beleggingen in fossiel met 5,3 miljard euro afnemen

UTRECHT – ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, heeft de beleggingen in fossiele energie het afgelopen jaar met 5,3 miljard euro zien dalen.

Dit bevestigt een woordvoerder van ABP tegenover de Groene Courant naar aanleiding van berekeningen van Changerism, een denktank, en stichting Fossielvrij Nederland.

ABP investeert onder andere in de aandelen van olie-, kool en gasbedrijven. In het laatste jaar is de waarde van die beleggingen fors afgenomen.

Het belang in steenkoolproducent Peabody Energy werd volledig verkocht. Verder zijn beleggingen in bedrijven zoals Shell (-72 procent), Chevron (-75 procent), Total (-79 procent), en BP (-53 procent) fors afgenomen. Dit wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door een daling van de koersen van deze bedrijven.

‘Onder de grond’

In oktober maakte ABP bekend 5 miljard in hernieuwbare energie te willen steken. De CO2-uitstoot van alle bedrijven waar ABP in belegd moet in 2020 zijn gedaald met 25 procent.

“80 procent van alle fossiele energie reserves moet onder de grond blijven om een redelijke kans te maken gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Investeren in fossiel is moreel gezien dus erg onverantwoord”, aldus Cindy Coltman, mede-initiatiefnemer van ABPfossielvrij.

“Maar de investeringen worden ook steeds meer herkend als financieel risico omdat niet alle reserves geëxploiteerd kunnen worden. Het is goed te zien dat ABP actie onderneemt, maar we roepen het fonds op aan te kondigen helemaal uit fossiele brandstoffen te stappen.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!