AEB en Havenbedrijf leveren duurzame walstroom aan schepen in Amsterdam

AEB Amsterdam levert samen met Havenbedrijf Amsterdam, Senfal en Energy eXchange Enablers walstroom aan riviercruise- en binnenvaartschepen. Het pilotproject moet zorgen voor meer gebruik van duurzame, lokaal opgewekte elektriciteit in de haven.

De deelname van AEB Amsterdam is een belangrijke stap voor het walstroomproject, omdat hiermee een producent van duurzame energie direct betrokken is bij de pilot. Dit sluit ook aan bij de ambities van de haven: lokaal opgewekte duurzame stroom leveren aan afnemers in de haven.

Informatie van Havenbedrijf Amsterdam over het gebruik van ligplaatsen en aankomsttijden van schepen door middel van zelflerende software, ontwikkeld door het bedrijf Senfal, wordt gekoppeld aan een digitale marktplaats voor elektriciteit. Entrnce, zoals dit handelsplatform van Energy eXchange Enablers (EXE) heet, zorgt voor een directe koppeling van stroomproducent en afnemer.

Walstroomstations maken het voor riviercruise- en binnenvaartschepen mogelijk om hun dieselgeneratoren uit te schakelen, wanneer ze aan de kade liggen. Ze gebruiken dan duurzame netstroom waardoor ter plaatse geen emissies vrijkomen. Met de pilot wordt er meer duurzame stroom in de haven gebruikt en kunnen de kosten worden verlaagd. Bovendien kunnen fluctuaties in de vraag en het aanbod van duurzame energie beter op elkaar worden afgestemd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!