Akkoord over voorbereidend raamwerk nieuw klimaatverdrag in Lima

AMSTERDAM – Maar liefst 190 landen zijn het eens geworden over een nieuw raamwerk voor een klimaatverdrag tijdens de VN-klimaattop in het Peruaanse Lima.

Broeikasgassen uit een fabriekDoordat er nu een raamwerk ligt, kan men volgend jaar verder werken aan een compleet verdrag voor klimaatbeleid in Parijs.

Afgesproken is dat alle landen een plan indienen om de Co2-uitstoot in hun eigen land te verminderen.

Eerder leken China en de Verenigde Staten nog tegenover elkaar te staan in de klassieke strijd tussen opkomende economieën en Westerse landen.

Opkomende landen zoals China vinden dat vooral Europa en de VS schuld hebben aan klimaatverandering.  Westerse landen willen dat iedereen deelt in de verantwoordelijkheid.

Voortouw in beperking Co2-uitstoot

In de slottekst is aan de zorgen van ontwikkelingslanden tegemoet te komen, zo verklaarde de Indiase minister van Milieu. Rijkere, westerse landen gaan het voortouw nemen in de beperking van de Co2-uitstoot.

De bijeenkomst zou afgelopen vrijdag al eindigen, maar toen lag er nog geen akkoord op tafel. Dankzij het doorzetten van officials in het weekend is er nu toch een overeenkomst.

Milieuorganisaties zijn niet onder de indruk. De eisen voor de klimaatplannen van landen zouden te vaag zijn en ze spreken dan ook van een zwak en inefficiënt compromis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!