Algemene Rekenkamer waarschuwt voor slechte voorbereiding op klimaatverandering

AMSTERDAM – De Nederlandse overheid neemt onvoldoende maatregelen om het land te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Bordjes die aangeven hoe erg de zeespiegel gaat stijgen door klimaatveranderingDit schrijft de Algemene Rekenkamer donderdag in een rapport. Vooral op het gebied van volksgezondheid, natuur en de energievoorziening laat het Rijk steken vallen.

Een slechte voorbereiding kan leiden tot hoge kosten. Een eerder onderzoek vanuit de Europese Unie schatte dat klimaatverandering 4 tot 10 procent van het Europees bruto binnenlands product gaat kosten in 2100.

Nederland heeft zich wel gedeeltelijk voorbereid op bijvoorbeeld een hogere zeespiegel door middel van de Deltawerken. Ook hebben eerdere kabinetten zich voorgenomen maatregelen te nemen op andere terreinen, maar dit beleid is blijven liggen.

Klimaatadaptatie

Voorbeelden van zogenaamde klimaatadaptatie zijn het verbinden van natuurgebieden zodat planten en dieren zich kunnen verplaatsen, maar ook het verstrekken van gezondheidsadviezen bij bijvoorbeeld een hittegolf.

De Rekenkamer benadrukt dat het aanpassen van gebouwen, wegen, spoorwegen en energiesystemen jarenlang meegaan. Om voorbereid te zijn op klimaatverandering ver in de toekomst moet er daarom nu al maatregelen worden genomen.

Lees hier het complete rapport

Zie video:

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: go_greener_oz

6 gedachten over “Algemene Rekenkamer waarschuwt voor slechte voorbereiding op klimaatverandering

 • 16 oktober 2018 om 20:05
  Permalink

  濃縮精華液,賦予緊緻美型立體感,重塑年輕美麗面型輪廓,延續美麗傳奇。

 • 19 oktober 2018 om 16:11
  Permalink

  香氛身體清潔 – 克蘭詩 – CLARINS 克蘭詩推出的沐浴系列產品,由天然植物配方煉製而成,配上淡淡芬芳,有效達成淨潔身體的功效

 • 10 november 2018 om 07:03
  Permalink

  Martin O’Neill says his opinion cannot be swayed by Premier League managers who do not rate his players. The Republic of Ireland boss was making specific reference to winger Aiden McGeady. Martin O’Neill won’t be swayed by Premier League bosses’ opinions of his Ireland players ahead of Poland qualifier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!