Amsterdam: geen leges voor duurzaam verbouwen met warmtepomp in 2019

In de gemeente Amsterdam hoeven vanaf 1 januari 2019 geen leges betaald te worden voor duurzame verbouwingen. Men kan in aanmerking komen voor korting op de (bouw) leges die betaald worden voor de omgevingsvergunning. Deze ‘groene leges’ gelden voor iedereen, particulieren, corporaties en commerciële partijen.

Om bestaande bouw te verduurzamen moet worden geïnvesteerd. Daardoor wordt de bouwsom hoger en, als de maatregelen vergunningplichtig zijn, ook de leges. Het 0-tarief of ‘groene leges’ voor duurzaam (ver)bouwen houdt in dat, over het deel van de bouwsom dat betrekking heeft op duurzame maatregelen, en voldoet aan de gestelde eisen, vanaf 1 januari 2019 geen leges betaald hoeven worden. Voorbeelden van duurzame maatregelen die onder het 0-tarief vallen zijn: opwekken van duurzame energie door plaatsing van zonnepanelen of een warmtepomp; versterken van de dakconstructie ten behoeve van een groen dak; binnen- en buiten isolatie en het aardgasvrij maken van het gebouw.

Het is raadzaam om van tevoren uit te zoeken of een vergunning nodig is voor de duurzame werkzaamheden die men gaat uitvoeren. Niet in alle gevallen is namelijk een vergunning nodig  en die hoeft dan ook niet aangevraagd te worden. Bij monumenten en panden die vallen onder beschermd stadsgezicht is vaak wel een vergunning nodig. Voor het plaatsen van zonnepanelen hoeven sinds 2017 al geen leges betaald te worden. Dit blijft ook zo in 2019.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!