Apple investeert 1,7 miljard in Europese datacentra op groene energie

AMSTERDAM – Elektronicamaker Apple gaat 1,7 miljard euro investeren in datacentra in Europa die volledig op groene energie gaan draaien.

Dit meldt het concern maandag. Er komt 1 in Denemarken en 1 in Ierland. Vooral windenergie wordt een belangrijke pijler in het energieverbruik van beide serverlocaties.

Eerder ging het gerucht dat Apple een datacentrum in Nederland overwoog. Google heeft al wel aangekondigd voor 600 miljoen euro een centrum te bouwen bij de Eemshaven. Deze servers gaan in 2016 of 2017 draaien op windstroom van Eneco.

Ook voor de servers van Apple wordt naar verwachting vooral windenergie ingezet. Apple zegt ook van plan te zijn om nieuwe projecten op te zetten in windenergie of andere hernieuwbare-energiebronnen. Dit moet de milieu-impact van de gebouwen naar het laagste niveau ooit voor een datacentrum van Apple brengen.

“We zijn enthousiast om de groene industrie te stimuleren in Ierland en Denemarkten en om energiesystemen te ontwikkelen die gebruik maken van de krachtige wind daar”, aldus Lisa Joackson, vicepresident voor de milieu-afdeling van Apple.

De 2 nieuwe locaties in het Deense Jutland en het Ierse County Galway gaan gebruikt worden voor de online diensten van de iTunes Store, App Store en iMessage. Naar verwachting komen ze in 2017 online.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!