Barack Obama presenteert ‘meest ambitieuze’ klimaatplan tot nu toe

AMSTERDAM – De Amerikaanse president Barack Obama gaat morgen een nieuw plan presenteren om klimaatverandering tegen te gaan. In een vooraankondiging zegt het Witte Huis zelf dat het om de grootste stap ooit gaat in de VS. 

Naar verluidt wil Obama de Co2-uitstoot van steenkoolcentrales in de VS in 2030 met 32 procent gedaald is. In eerdere plannen werd nog van een afname van 30 procent gesproken.

Verder moet het gebruik van hernieuwbare energie worden gestimuleerd. Het aandeel groene energie zou omhoog 28 procent moeten bedragen in 2030.

Wind en zon

In eerder beleid was het toegestaan om steenkoolcentrales te vervangen door gascentrales om zo de Co2-uitstoot te verlagen. Gascentrales produceren ongeveer de helft minder koolstofdioxide. Nu is het streven om vooral wind en zon in te zetten.

Individuele Amerikaanse staten zijn verplicht in het plan om tegen 2016 plannen in te dienen om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. De laatste versies hiervan worden in 2018 gepresenteerd.

Obama probeert in de laatste maanden van zijn termijn als president nog ambitieus klimaatbeleid door te voeren, maar de Republikeinen hebben al toegezegd de plannen tegen te werken. In een tiental staten, vooral de regio’s die afhankelijk zijn van energie uit vervuilende energiecentrales, wordt al juridische actie voorbereid tegen de klimaatplannen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!