BBC: minder aandacht voor ontkenners klimaatverandering

AMSTERDAM – Journalisten bij de BBC moeten ontkenners van klimaatverandering die niet gekwalificeerd zijn minder zendtijd geven.

BBC, Nieuws, Redactie
©: Deskana

Dit valt te lezen in een rapport van BBC Trust. Volgens BBC Trust zijn de BBC-journalisten te ijverig in het toepassen van wederhoor.

Vaak blijkt dat ontkenners van klimaatverandering inhoudelijk niet kunnen discussiëren met wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar het klimaat.

Ook blijkt dat journalisten ontzettend veel moeite hebben om geloofwaardige personen te vinden die een wetenschappelijke achtergrond hebben en tegen klimaatverandering zijn.

Ongeveer 200 journalisten van de BBC hebben trainingen bijgewoond over hoe men ‘marginale’ meningen over wetenschappelijke onderwerpen kan negeren.

Rapport IPCC

Bij de presentatie van het laatste rapport van het IPCC over klimaatverandering probeerde de BBC een wetenschapper te vinden met een andere mening, maar na het bellen van tientallen universiteiten kon die niet worden gevonden.

Het probleem ontstond doordat ruim 95 procent van alle wetenschappers het eens zijn over klimaatverandering en dat het door de mens wordt veroorzaakt. Door tegenstanders van het concept van klimaatverandering uit te nodigen wordt de indruk gewekt dat er helemaal geen consensus over bestaat.

Britse kinderprogramma’s

Uiteindelijk werd de gepensioneerde Australische geoloog Bob Carter opgetrommeld om te vertellen dat klimaatverandering eigenlijk niet bestond. Eerder verscheen een voormalig presentator van Britse kinderprogramma’s als tegenstander van klimaatverandering bij de BBC.

“Wetenschapsjournalistiek is niet simpelweg het laten horen van een breed aantal meningen, maar draait om het verslaan van de meest prominente zienswijzen”, aldus BBC Trust.

Afgelopen april is een voorbeeld van waar de BBC te veel zijn zou hebben gegeven aan tegenstanders van klimaatverandering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!