Bedrijven in Amsterdam-Zuidoost slaan handen ineen voor duurzaamheid

Bedrijven en lokale organisaties in Amsterdam-Zuidoost gaan verregaand samenwerken om grote stappen te kunnen maken op het gebied van duurzaamheid.

Dat is de uitkomst van Zuidoost Duurzaam, een bijeenkomst in de Amsterdam Arena met tientallen middelgrote en grote bedrijven.

Het stadsdeel moet een voorbeeld worden op het gebied van onder meer alternatieve energiebronnen en circulaire economie. De komende maanden werken gemeente, bedrijven en andere organisaties in Zuidoost samen aan een gezamenlijk plan dat in juni zal worden gepresenteerd.

Veel bedrijven in Amsterdam-Zuidoost hebben zich inmiddels aangesloten bij initiatieven op het gebied van duurzaamheid. In Zuidoost Circulair werken onder meer TNO, het AMC, ING, Nuon en Suez samen aan een lokale biovergister waarmee gft- en keukenafval van bedrijven en instellingen lokaal kan worden omgezet in energie.

Amsterdam-Zuidoost krijgt een eigen lokale, en maatschappelijk verankerde duurzaamheidsorganisatie: ZOEnergy. In dit publiek-private initiatief werken onder meer Arcadis, Alliander, DNV GL, TNO, Engie en de gemeente Amsterdam samen.

Saskia Beer, directeur van ZO!City, ziet duurzaamheid als logisch onderdeel van de integrale gebiedsontwikkeling. Hun online community platform zal actief worden ingezet om de initiatieven verder te brengen in samenwerking met de verschillende spelers in het gebied.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!