België is fossiel van de dag op klimaattop

UTRECHT – Op de eerste dag van de klimaattop in Parijs is België verkozen tot Fossiel van de Dag. De ‘prijs’ gaat elke dag naar een land dat een akkoord het meeste in de weg ligt.

Het Climate Action Network kiest de Fossiel van de Dag. België is de eerste gelukkig omdat er zelfs in eigen land nog geen klimaatakkoord is.

Na 6 jaar lang bakkeleien tussen een viertal regeringen is de delegatie vanuit België met lege handen naar Parijs gegaan.

‘Failed state’

België leeft in het verleden, aldus Climate Action Network. Het zou het perfecte voorbeeld zijn van wat een ontwikkeld land niet moet doen tijden de kimaatonderhandelingen. “Het is een ‘failed state’ als het gaat over klimaatbeleid.”

België moet de prijs delen met Nieuw-Zeeland. Dit land werd op de korrel genomen door het Climate Action Network. In 2013 werd zo’n 84,92 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar aan subsidie voor fossiele brandstoffen uitgegeven.

Daar staat 70 miljoen dollar aan subsidie voor klimaatbeleid tegenover, hoewel het land ook nog 200 miljoen dollar uitgeeft aan steun voor eilanden in de Stille Oceaan.

Lees hier meer over de klimaattop in Parijs

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!