Bestuurder bedrijfsbus verbruikt onnodig veel brandstof

Uit onderzoek van Fleetmatics blijkt dat de rijstijl van bestuurders van bedrijfsbussen nog weleens te wensen overlaat. Ze houden weinig rekening met brandstofverbruik of CO2-uitstoot en rijden zowel binnen als buiten de bebouwde kom te hard.

Fleetmatics, leverancier van fleetmanagementoplossingen voor kleine en middelgrote ondernemingen, ondervroeg samen met onderzoeksbureau Panelwizard 536 bestuurders van bestelbussen en -auto’s, kleine trucks en pick-uptrucks over hun rijgedrag.

Slechts 43 procent van de ondervraagden is het eens met de stelling dat hij tijdens het rijden in de bedrijfswagen bewust met zijn brandstofverbruik bezig is. Als het gaat om CO2-uitstoot, ligt dat percentage nog lager: dan is nog maar 24 procent het eens met de stelling. Gezien deze resultaten, is het niet verbazingwekkend dat 68 procent zijn motor stationair laat draaien als hij kort stilstaat.

Ook op het gebied van veiligheid valt er nog het een en ander te verbeteren aan de rijstijl van bestuurders van bedrijfsbussen. Zo trekt een derde (33 procent) regelmatig agressief op bij stoplichten. Andere uitkomsten met betrekking tot gevaarlijk rijgedrag: 27 procent remt weleens te laat, waardoor hij hard moet remmen; 34 procent rijdt weleens te hard binnen de bebouwde kom; 50 procent rijdt weleens te hard buiten de bebouwde kom; 23 procent kreeg een bekeuring voor zijn rijgedrag in de bedrijfswagen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!