‘Bijna al het geld voor energiezuinige huizen ligt nog op de plank’

UTRECHT – Het tempo waarin woningen energiezuiniger worden gemaakt, gaat niet snel genoeg. Er werd in 2013 400 miljoen euro vrijgemaakt voor verduurzaming, maar bijna al dit geld ligt nog op de plank.

Dit zegt Bouwend Nederland woensdag. “Er gebeurt veel te weinig”, vindt Maxime Verhagen, voorzitter van de branchevereniging.

Acute reden voor zijn ongerustheid is dat 32 procent van de verhuurders in een nieuw onderzoek aangeeft dat huurwoningen in 2020 niet het gemiddelde energielabel B hebben.

“Het is zonneklaar dat het tempo van verduurzaming dus stevig omhoog moet”, aldus de voorman van de bouwsector. “Er is te weinig ambitie, want het geld is er.”

Woningcorporaties

De 400 miljoen is bedoeld voor woningcorporaties die investeren in het energiezuiniger maken van de woningen. Als er niet geïnvesteerd wordt, kan er ook geen beroep worden gedaan op het geld.

“Dat zou anders moeten. Waarom halen we voor corporaties, die de middelen die niet kunnen vrijmaken, het STEP-geld niet naar voren? Dan hebben ze per direct de investeringsruimte om te werken aan die grote en belangrijke opgave.”

Doelstelling

De doelstelling is dat in 2020 alle huurwoningen gemiddeld energielabel B hebben. Tegen 2030 moet dat energielabel A zijn en in 2050 moeten alle huurwoningen energieneutraal zijn.

“Dat lijkt ver weg, maar het gaat om enorme aantallen. Er zijn dus heel serieuze stappen nodig. Nu heeft nog geen kwart van de huurhuizen label B. We willen met z’n allen een duurzamer Nederland en minder gasverbruik. Dat kan nog steeds, maar dan wel met veel meer tempo. Zoals het nu gaat, komen we er niet.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!