Rijkste miljardairs ter wereld en overheden bundelen krachten in investeringsfonds voor schone energie

UTRECHT- Een reeks miljardairs, filantropen en zo’n 20 overheden hebben een investeringsfonds voor groene energie met enkele miljarden in kas opgericht

Dit werd maandag officieel bevestigd bij de start van de klimaattop in Parijs.

The Breakthrough Energy Coalition heet de samenwerking waar onder andere Mark Zuckerberg (Facebook), Jeff Bezos (Ebay), Bill Gates en Jack Ma (Alibabba) aan hebben gedoneerd.

In totaal doen 19 overheden en 28 miljardairs uit 10 landen mee in het publiek-private samenwerkingsfonds dat het grootste investeringsfonds in schone energie in de geschiedenis wordt. Doel is om onderzoek naar nieuwe schone-energietechnologieën te stimuleren.

Momentum

De aankondiging op maandag moet ervoor zorgen dat de klimaattop, die de komende 2 weken wordt gehouden in Parijs, momentum krijgt. Bill Gates zal ook zelf aanwezig zijn in Parijs.

De overheden die aankondigden mee te doen zijn Australië, Brazilië, Groot-Brittannië, Chili, China, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, India, Indonesië, Japan, Korea, Mexico, Noorwegen, Saudi-Arabië, Zweden, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten.

Deze landen beloven de komende 5 jaar hun onderzoeksbudgetten voor schone energie te verdubbelen. Opgeteld wordt er nu door deze landen jaarlijks 10 miljard dollar gestoken in innovatie in groene energie.

Lees hier meer over de klimaattop in Parijs

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!