Bill Gates verwacht binnen 15 jaar doorbraak schone energie

UTRECHT – Bill Gates verwacht dat technologieën om op een schone manier energie op te wekken binnen 15 jaar zullen doorbreken.

Dit schrijft hij in een brief die vooral gericht is op jongeren.

Hiervoor is wel een ‘wonder’ nodig, hoewel hij niet wil zeggen dat het onhaalbaar is. “Wanneer ik wonder zeg bedoel ik niet iets dat onmogelijk is. Ik heb eerder wonderen gezien. De pc, het internet, het polio-vaccin”, legt Gates uit.

“Geen van deze wonderen vonden plaats door toeval. Ze zijn het resultaat van onderzoek en ontwikkeling en de menselijke capaciteit om te innoveren.”

‘Schattig’

Gates is nooit een grote fan geweest van bestaande technologieën om groene stroom te produceren, zoals zonnepanelen en windmolens. Ooit zette hij deze energiebronnen weg als “schattig”.

In de brief is hij meer positief over zon en wind. “Misschien woon je bij een windpark in de buurt of heb je de zonnepanelen in de buurt van je school. Het is geweldig dat deze goedkoper worden en dat meer mensen er gebruik van maken.”

Toch blijft hij hameren dat er nieuwe technieken nodig zijn als nog eens 1,3 miljard mensen die nu nog geen toegang tot elektriciteit hebben, stroom gaan gebruiken.  

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!