Bio-Energie Centrale Cuijk breidt uit met stoomnet

De Bio-Energie Centrale Cuijk (BECC), een joint venture van Biosco  en NIBC Mezzanine & Equity Partners, gaat een stoom- en warmwaternet aanleggen op het industrieterrein Haven Cuijk (Noord-Brabant).

BECC levert al jaarlijks 150.000 kilowattuur groene elektriciteit aan bedrijven via De Groene Stroomfabriek.

Met de komst van het nieuwe stoomnet kan BECC vanaf september nabijgelegen bedrijven ook van stoom voorzien. De eerste afnemers hebben al getekend: papierfabriek SCA Hygiene Products en Berry Global. Vandaag gaat de eerste spa de grond in voor de aanleg, in aanwezigheid van Anne-Marie Spierings, gedeputeerde (Energie) van de provincie Noord-Brabant. De gedeputeerde ziet deze benutting van restwarmte als een goed voorbeeld voor industriële samenwerking voor duurzame energie in Noord-Brabant.

De afnemers gebruiken deze vorm van warmte voor hun productieprocessen. SCA en Berry Global verduurzamen hiermee hun energievoorziening, waarmee naar verwachting circa 8 miljoen kubieke meter aardgas per jaar wordt bespaard. Door het nuttig aanwenden van restwarmte wordt de efficiency van de bio-energiecentrale verhoogd van circa 30 procent naar boven de 55 procent.

De investering in de verbouwing van de centrale en de aanleg van het stoom- en warmwaternet wordt gefinancierd door BNG Bank en Nationaal Groenfonds. Verdere uitbreiding van warmtelevering naar afnemers in de buurt wordt nader onderzocht.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!