Biobased composiet brug bij Ritsumasyl

De provincie Friesland slaat een innovatieve weg in voor de vervanging van de huidige brug over het Van Harinxmakanaal bij Ritsumasyl. Een bouwteam is gestart met vervanging van de stalen brug door een biobased composiet brug.

De samenstelling van het bouwteam is inmiddels bekendgemaakt.  Aannemerscombinatie Reef/Jansen Venneboer en composietproducent Infra Composites gaan samen met de provincie Friesland een jaar lang onderzoek doen naar de mogelijkheden van een biobased composiet fietsbrug bij Ritsumasyl.

Een beweegbare brug van een dergelijk materiaal, met een overspanning van 17 meter, is nog niet eerder gemaakt. Het beoogde materiaal van de brug is namelijk nieuw en daarom nog volop in ontwikkeling. Het bouwteam gaat dit jaar onderzoeken of ten minste het beweegbare deel van de fietsbrug van biobased composiet gemaakt kan worden. Pas daarna start de daadwerkelijke bouwfase.

Biobased composiet is een nieuw bouwmateriaal dat bestaat uit natuurlijke hars en vezels. Er is nog geen enkele brug in de wereld van 100 procent biobased composiet. Het bouwteam heeft als ambitie de eerste brug te bouwen die bestaat uit volledig hergebruikt natuurlijk bouwmateriaal.

Eind 2017 levert het bouwteam een rapportage op met de mogelijkheden voor een dergelijke brug. Gedeputeerde Staten nemen uiteindelijk de beslissing om tot de bouw van de brug over te gaan. De bouw zou kunnen starten in 2018.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!