Biogas Netwerk Twente in gebruik genomen: 4 miljoen kubieke meter extra groen gas

Het Biogas Netwerk Twente is geopend. Het voegt 4 miljoen kubieke meter groen gas aan de bestaande productie van 81 miljoen kubieke meter toe. Het Biogas Netwerk Twente is een samenwerkingsverband tussen Gasunie New Energy en Cogas.

De eerste producent die is aangesloten op het nieuwe biogasnetwerk is Gebroeders Oude Lenferink uit Fleringen. Zij kunnen op termijn 6 miljoen kubieke meter biogas produceren. Dit biogas gaat via de transportleiding van Biogas Netwerk Twente naar een centrale opwerkinstallatie in Almelo waar het wordt opgewerkt naar groen gas. Groen gas heeft dezelfde kwaliteit als aardgas zodat het vervolgens ingevoed kan worden in het bestaande gastransportnetwerk van Cogas. Na opwerking blijft er 4 miljoen kubieke meter groen gas over, genoeg voor een jaar lang comfortabel en duurzaam wonen voor 2.500 huishoudens in Twente.

Het Biogasnetwerk Twente heeft de potentie om op termijn door te groeien naar 40 miljoen kubieke meter groen gas voor zo’n 25.000 huishoudens. Het aanbod groen gas in Nederland neemt door dit netwerk toe met ruim 3 procent. Het aanbod aan groen gas is toegenomen van 2 miljoen kubieke meter in 2009 naar 81 miljoen kubieke meter in 2016.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!