Blue Energy Deal voor duurzame energie uit zout water verlengd

De provincie Zuid-Holland, het hoogheemraadschap Rijnland, de gemeenten Katwijk en Noordwijk en REDstack verlengen de Blue Energy Deal voor onderzoek van een demo-pilot in Katwijk.

Het betreft een demo-pilot van het Nationaal Icoon Blue Energy bij het uitwateringskanaal in Katwijk. Deze versterkt de duurzaamheidsdoelen van alle partijen. Het voegt een waardevolle dimensie toe aan de technische ontwikkelingen van Blue Energy in de reeds bestaande proefinstallatie op de Afsluitdijk in Friesland.

Blue Energy is energie die overal ter wereld kan worden gewonnen uit het verschil in zoutgehalte tussen 2 waterstromen. Bijvoorbeeld met zoet water dat in de zoute zee uitstroomt, maar ook uit waterstromen met verschillend zoutgehalte in industrieën. Het bedrijf REDstack past dit concept samen met FujiFilm al toe op de Afsluitdijk. Recentelijk heeft het Nederlandse kabinet Blue Energy tot Nationaal Icoon benoemd.

De provincie steunt dit project omdat het een mogelijk nieuwe vorm is van duurzame energie. Dit past in de Energieagenda van de provincie die transitie van fossiele naar schone bronnen bevordert.

Ook Rijnland is op zoek naar manieren om energie te besparen, terug te winnen en op een duurzame manier te produceren. De ambitie op een duurzaam energiebeleid is groot; de waterschappen willen in 2025 minstens 40 procent van het eigen energieverbruik zelf produceren. Hoewel Blue Energy nog niet uitontwikkeld is, is dit project een unieke kans voor een grotere energietransitie.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!