BNEF: ‘Volgend decennium begint einde fossiele brandstoffen’

UTRECHT – Wind- en zonne-energie worden in de jaren ’20 van deze eeuw in veel landen de goedkoopste energiebron. Een decennium later geldt dit voor een groot deel van de wereld.

Dit voorspellen de onderzoekers van onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Tegen 2040 zijn de kosten om een megawattuur stroom op te wekken uit zonnepanelen met 60 procent gedaald, verwachten de analisten.

Voor wind gaan ze uit van een kostendaling van 41 procent per megawattuur elektriciteit over 24 jaar.

Hoewel de prijzen voor fossiele brandstoffen zoals steenkool en gas waarschijnlijk laag blijven, wordt daarmee een fundamentele transformatie van het wereldwijde energiesysteem niet voorkomen.

700 megaton Co2

Ondanks de enorme stappen die worden gezet in de ontwikkeling van groene energie, verwacht BNEF nog altijd dat in 2040 er jaarlijks 700 megaton Co2 wordt uitgestoten, 5 procent meer dan in 2015.

De fossiele-energiesector trekt tot en met 2040 naar verwachting 2,1 biljoen dollar aan. 1,2 biljoen hiervan gaat in nieuwe kolencentrales. Nog eens 892 miljard dollar gaat in nieuwe gascentrales.

7,8 biljoen dollar aan investeringen 

Hernieuwbare energie trekt waarschijnlijk zo’n 7,8 biljoen dollar aan investeringen aan. Er gaat zo’n 3,1 biljoen dollar worden geïnvesteerd in windenergie, op land en op zee. Voor zonne-energie wordt waarschijnlijk 3,4 biljoen dollar opzij gezet en er gaat nog eens 911 miljard dollar in waterkracht.

Dit is niet genoeg, benadrukt BNEF. Om de opwarming van de waarde te beperken tot 2 graden zou de wereld nog eens 5,2 biljoen dollar moeten investeren in het verlagen van de broeikasemissies.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!