Brabantse industrie bundelt krachten rond energiebesparing

De introductiebijeenkomst van de Brabantse Energy Leaders plaats (BEL-groep) heeft onlangs plaatsgevonden. Een platform voor energie-intensieve bedrijven om onderling goede voorbeelden en kennis uit te wisselen over hoe zij nog beter energie kunnen besparen.

Dat energie besparen een onderwerp is dat leeft binnen de wereld van de Brabantse energie-intensieve industrie bleek wel uit de grote belangstelling die er was voor de bijeenkomst. 17 bedrijven waren aanwezig, waaronder grote namen als Mars, Sabic en Heineken waar de bijeenkomst plaatsvond.

Energiecoördinatoren van de energie-intensieve bedrijven gaan plaatsnemen in de BEL-groep die bestaat uit verschillende thematische werkgroepen. Binnen deze werkgroepen wisselen de energiecoördinatoren ervaringen en goede voorbeelden uit als het gaat om sturing op het energieverbruik in de hele organisatie. Een aanpak waar bedrijven in de provincie Overijssel al goede resultaten mee hebben bereikt. Daar heeft een groep van 7 bedrijven, goed voor samen  65 miljoen euro aan energiekosten, ondervonden dat de aanpak kan bijdragen aan een energiebesparing tot 10 procent van het totale verbruik.

De provincie Noord-Brabant ziet voor zichzelf een rol weggelegd als initiator en aanjager van dit kennisplatform. De waardevolle kennis die dit netwerk oplevert, wil het vervolgens zoveel mogelijk delen met andere bedrijven uit de provincie.

De BEL-groep zal nog voor de zomer bij elkaar komen voor de officiële kick-off.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!