Breda investeert 18,6 miljoen euro in energiezuinig maken 69 gebouwen

Breda wil in 2044 een CO2-neutrale stad zijn. Met het verduurzamen van 69 gemeentelijke gebouwen geeft de gemeente Breda het goede voorbeeld. De investering bedraagt 18,6 miljoen euro.

De keuze van het gemeentebestuur om duurzaamheid tot speerpunt te maken, is een uitvloeisel van het Energieakkoord uit 2013, waar ook gemeenten hun handtekening onder hebben gezet. ‘We hebben iets beloofd en dan moet je het ook doen. De ambitie is om onze doelen 11 jaar eerder te halen dan in het Energieakkoord is voorzien: 2019 in plaats van 2030’, aldus wethouder De Beer.

De doelstelling van Breda is om zowel 40 procent op energie te besparen, als een reductie van 40 procent CO2-uitstoot te realiseren. Opvallende gebouwen zijn het NAC-stadion, het Stadskantoor, de brandweerkazerne, het Stedelijk Museum Breda en het bezoekerscentrum van de kinderboerderij.

Judith van Nuland is projectleider verduurzaming gemeentelijk vastgoed in Breda. Zij voert met een projectgroep en een extern adviseur van RPS advies- en ingenieursbureau de plannen uit. Een projectgroep is gestart met een inventarisatie van het gemeentelijk vastgoed dat voor verduurzaming in aanmerking komt.

De aanpak van de verduurzaming van de gebouwen is eind 2016 gestart.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!