Britse centralebankpresident waarschuwt beleggers voor klimaatverandering

UTRECHT – Mark Carney, de president van de centrale bank van het Verenig Koninkrijk, heeft beleggers gewaarschuwd voor eventuele verliezen die samenhangen met klimaatverandering.

Er zijn “potentieel enorme” verliezen mogelijk op de enorme reserves olie, steenkool en gas die niet te gebruiken zijn, waarschuwde Carney volgens de Financial Times.

“De blootstelling van Britse investeerders, waaronder verzekeraars, aan deze problemen is mogelijk enorm”, verklaarde de gouverneur van de Bank of England tijdens een diner in Londen dat werd georganiseerd door verzekeraar Lloyds.

Carney legde verder uit dat 19 procent van de grootste beursgenoteerde bedrijven in de FTSE 100 in de grondstoffen en mijnbouw zaten.

Financiële stabiliteit

“De huidige uitdagingen die worden veroorzaakt door klimaatverandering verbleken vergeleken met dat wat nog gaat komen”, stelt de centrale bankier verder. “Wanneer klimaatverandering een belangrijk onderwerp gaat worden voor de financiële stabiliteit is het misschien al te laat.”

Carney verwijst naar de enorme reserves aan fossiele brandstoffen die bedrijven zoals Shell in hun balansen hebben geboekt. De reserves hebben een bepaalde waarde ervan uitgaande dat de komende decennia de brandstoffen verkocht kunnen worden.

Climate bubble

Om klimaatverandering te stoppen kunnen deze reserves eigenlijk niet meer worden ontgonnen en als overheden dit ook tegenhouden moeten de bedrijven die deze reserves in bezit hebben forse verliezen nemen.

Carney suggereert niet dat de Bank of England zelf strenger beleid gaat maken om bedrijven tegen te houden in fossiele brandstoffen te investeren. Maar zijn opmerkingen voeden wel onzekerheid onder topmannen in de sector, volgens de Financial Times.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!