Britse consumentenorganisatie kritisch op kosten grootste getijdencentrale ter wereld

AMSTERDAM – De Britse consumentenorganisatie Citizens Advice is kritisch over de forse subsidies die de geplande getijdencentrale bij Swansea Bay gaat krijgen.

Dit meldt de Britse krant The Telegraph.

Tidal Lagoon Swansea Bay wil een gesubsidieerde prijs van ongeveer 168 pond (227 euro) per megawattuur voor 35 jaar.

Ter vergelijking, offshore wind heeft ongeveer 140 pond per megawattuur nodig en onshore wind ongeveer 90 euro per megawatt.

Dit zou het 1 van de duurste groene-energieprojecten ooit maken in Groot-Brittannië. De ontwikkelaar van het project zei eerder nog dat er niet meer dan 1 procent van het jaarlijkse subsidiebudget, ongeveer 60 miljoen euro, nodig zou zijn.

Belastinggeld

Citizens Advice vindt daarom dat het project belastinggeld verkwist. De consumentenorganisatie roept de overheid op om subsidie te steken in de meest kostenefficiënte projecten.

Bij Swansea Bay, in het zuidwesten van Groot-Brittannië, zijn plannen voor de grootste getijdencentrale ter wereld. De plannen omvatten een enorme dijk waarin turbines worden gebouwd. In de plannen kan de getijdencentrale genoeg groene stroom produceren voor 155.000 huishoudens voor maar liefst 120 jaar lang.  

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!