Britse overheid moet onmiddellijk luchtvervuiling aanpakken van hoogste rechter

AMSTERDAM – De hoogste Britse rechtbank heeft de overheid opgedragen onmiddellijk iets te doen aan de luchtvervuiling. Het gaat specifiek om het gas No2.

Voor het einde van dit jaar moeten er nieuwe plannen klaarliggen, vindt een panel van vijf rechters. Het milieudepartement zou al plannen hebben gemaakt om de Europese limiet te halen, zo meldt de BBC.

Groot-Brittannië stoot volgens Europese regels te veel No2 uit. Op basis hiervan startten enkele actievoerders een rechtszaak. No2 wordt vooral uitgestoten door dieselwagens en wordt gelinkt aan ademhalingsproblemen.

“De nieuwe overheid, in welke politieke vorm dan ook, moet niet twijfelen aan de noodzaak om onmiddellijke actie te ondernemen tegen dit probleem”, aldus de rechters die unaniem besloten dat verplichte actie nodig is.

Vanaf 2010 wordt er al te veel No2 uitgestoten in 16 verschillende steden in Groot-Brittannië. Het aantal doden dat wordt geassocieerd met luchtvervuiling ligt op 29.000 per jaar, maar mogelijk ligt het aantal hoger.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!