‘Britse overheid staat honderden miljoen subsidie te geven aan dieselgeneratoren’

UTRECHT – De Britse overheid staat op het punt om honderden miljoenen ponden aan subsidie te verstrekken voor sterk vervuilende dieselgeneratoren om een energietekort in het land op te lossen.

Dit meldt de Financial Times op basis van een gezamenlijke analyse met onderzoeksbureau Institute of Public Policy Research.

Uit cijfers zou blijken dat er op dit moment voor 1,5 gigawatt aan energieprojecten met diesel zijn geregistreerd voor een overheidsplan om buffercapaciteit te bouwen.

Rekening van 436 miljoen pond

Als alle aangemelde projecten doorgaan, zorgt dit voor een extra rekening van 436 miljoen pond voor de Britse overheid. Hiermee kan stroom worden geproduceerd voor 1 miljoen huishoudens en wordt jaarlijks enkele miljoen tonnen aan Co2 uitgestoten.

Aan de andere kant is deze zomer bekendgemaakt dat de Britse overheid gaat stoppen met de subsidie voor windmolens op land. 

Groot-Brittannië heeft de komende jaren waarschijnlijk te maken met een tekort in de energievoorziening omdat oude steenkoolcentrales worden uitgezet. Tegelijk worden er geen nieuwe centrales bijgebouwd.

Netbeheerder National Grid heeft eerder voorspeld dat het verschil tussen aanbod en vraag deze winter al naar 5 procent kan groeien.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!