Britse overheid wil tegen 2025 alle steenkoolcentrales hebben gesloten

HOOFDDORP – De Britse overheid is van plan om tegen 2025 alle steenkoolcentrales in het land te hebben gesloten. Tenminste, als gas, nucleaire energie en een beetje wind op zee het gat kunnen opvullen. 

Dit schrijft de Britse minister van Energie, Amber Rudd, woensdag. Volgens de minister is het pervers dat het aandeel groene energie is gestegen in de energiemix, maar dat de Co2-uitstoot nog niet is gedaald. 

Dit komt door het stijgende aandeel van steenkool, dat één van de meest vervuilende energiebronnen is. Het deel wat Groot-Brittannië aan stroom uit steenkool haalt, was in 2014 hoger dan in 1999. 

“Ondanks een interventie, hebben we nog steeds niet de juiste balans gevonden”, aldus Rudd. “Één van de grootste en meest kosteneffectieve maatregelen die we kunen nemen om de emissies door elektriciteit te reduceren is om steenkoolcentrales te vervangen met gas.”

Verder stelt ze tegen critici van kerncentrales dat ze de wetenschap niet goed lezen en dat nucleaire energie “veilig en betrouwbaar” is. 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!