Brussel in verhit overleg over klimaatdoelen 2030

AMSTERDAM – Beleidsmakers van alle 28 EU-lidstaten gaan donderdag naar verwachting verhitte vergaderingen tegemoet om de klimaatdoelstellingen voor 2030 vast te leggen.

De vlag van de Europese Unie
C: futureatlas.com

De laatste cijfers waar men over spreekt stellen een verplichte doelstelling van 40 procent minder broeikasgas vergeleken met 1990.

Een overeenstemming zal ervoor zorgen dat de EU zich nog steeds als de leider in de strijd tegen klimaatverandering kan opstellen tijdens een VN-vergadering in Lima in December.

De verschillen kunnen ruwweg worden opgedeeld in oost, onder leiding van Polen, en west. Onder andere Polen maakt zich zorgen om stijgende elektriciteitsprijzen en de grootste economie in centraal Europa wil garanties dat de Poolse energiebedrijven gratis emissierechten krijgen.

Duitsland tegenover Verenigd Koninkrijk

Het land wil wel een begin maken met het moderniseren van de energiecentrales, er wordt nu vooral gebruikgemaakt van oude steenkoolcentrales, maar hier moet dan wel financiering voor zijn.

Verder praat men ook over de doelstellingen om in 2030 het aandeel groene energie te verhogen naar 27 procent en de energie-efficiënte te doen stijgen naar 30 procent. Een groen landen onder leiding van Duitsland wil verplichte doelstellingen, maar bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk wil de doelen alleen als indicatie vormgeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!