Chili wil met enorme waterkrachtcentrale in woestijn zonnestroom opslaan

UTRECHT – Een enorme waterkrachtcentrale in de Chileense woestijn moet de oplossing bieden voor het goedkoop opslaan van groene stroom in het land.

Het project moet gebruikmaken van een unieke eigenschap van de Chileense kustlijn bij de Atacama-woestijn, de ligging langs de oceaan.

De Chilenen zijn van plan om 2 enorme waterreservoirs te maken in het Andes-gebergte en met overbodige zonnestroom water omhoog te pompen. Als de zonnepanelen geen stroom produceren laat men het water naar beneden vallen waarmee turbines worden aangedreven en er alsnog elektriciteit beschikbaar komt.

22.000 Olympische zwembaden

Het plan komt uit de koker van het Chileense energiebedrijf Valhalla dat bijna 400 miljoen euro in het project wil investeren.  

De waterkrachtcentrale gaat bestaan uit 2 reservoirs die opgeteld ongeveer 22.000 Olympische zwembaden aan water kunnen opslaan. De centrale krijgt een vermogen van 300 megawatt, genoeg om 3 provincies in het Zuid-Amerikaanse land van stroom te voorzien.

De autoriteiten zijn akkoord met de plannen. Valhalla is nog wel op zoek naar investeerders. Het bedrijf hoopt eind volgend jaar de bouw, die waarschijnlijk 3,5 jaar duurt, te beginnen. Chili is nu nog voornamelijk afhankelijk van fossiele brandstoffen voor de energievoorziening.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!