Chinees bouwbedrijf maakt grootste getijdencentrale ter wereld in Brits Swansea

AMSTERDAM – De enorme getijdenenergiecentrale die gepland staat in het Britse Swansea Bay gaat gebouwd worden door het Chinese bouwbedrijf China Harbour Engineering Company.

Dit meldde de initiatiefnemer van het plan, Swansea Bay Tidal Lagoon Power. Het is de eerste keer dat een Chinees bedrijf een groot infrastructuurproject in Groot-Brittannië op zich neemt.

In de baai van Swansea, dat in het zuiden van Wales ligt, wordt een project gebouwd dat op termijn 120.000 huishoudens van groene stroom gaat voorzien. Het is het grootste project in getijdenenergie ter wereld. Voor de centrale is een investering nodig van 1 miljard pond.

De initiatiefnemers hebben 200 miljoen pond gekregen van institutionele investeerders zoals pensioenfondsen, maar wachten nog op de toezegging van subsidie vanuit de overheid.

‘Mijlpaalproject’

“We zien het als een mijlpaalproject in onze ontwikkelingsstrategie in Groo-Brittannië”, aldus Lin Yi Chong van China Harbour. Hij verwacht verder te gaan groeien in de infrastructuursector in Groot-Brittannië.

Het concern heeft toegezegd om met Swansea Bay Tidal Lagoon te gaan zoeken naar andere locaties voor getijdencentrales langs de Chinese kust. Verder is beloofd om de helft van al het personeel te rekruteren in Groot-Brittannië

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!