CO2-uitstoot 2,3 procent gedaald

UTRECHT – In het derde kwartaal van 2016 was de CO2-uitstoot in Nederland 2,3 procent lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De economie groeide in dezelfde periode met 2,4 procent. Dit is het derde kwartaal op rij dat de CO2-uitstoot lager is bij economische groei.

Belangrijke oorzaak van de lagere uitstoot is dat energiecentrales meer aardgas in plaats van steenkool hebben ingezet bij de productie van elektriciteit. Ook is er opnieuw minder gas gebruikt voor het verwarmen van gebouwen. Dit meldt CBS.

Het derde kwartaal van 2016 was warmer dan een jaar eerder. Vooral september was relatief warm. Gecorrigeerd voor dit weereffect was de CO2-uitstoot 1,0 procent lager dan een jaar eerder.

Energiebedrijven stoten minder CO2 uit

Ondanks de hogere productie van elektriciteit was de CO2-uitstoot door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer in het derde kwartaal 6 procent lager dan een jaar eerder. Deze bedrijven zijn goed voor circa 33 procent van de totale uitstoot.

De lagere CO2-uitstoot komt doordat energiebedrijven bij hun productie minder steenkool en meer aardgas hebben ingezet. Bij het verbranden van aardgas wordt minder CO2 uitgestoten dan bij het verbranden van steenkool. De brandstofmix van Nederlandse energiecentrales is hiermee vanuit milieuoogpunt verbeterd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!