CO2-uitstoot licht toegenomen in vierde kwartaal

UTRECHT – De CO2-uitstoot in Nederland is in het vierde kwartaal licht toegenomen op jaarbasis. Vergeleken met dezelfde periode in 2014 nam de uitstoot van koolstofdioxide met 0,4 procent toe.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. De economie groeide in dezelfde periode met 1,6 procent.

Het vierde kwartaal van 2015 was warmer dan een jaar eerder. Vooral december was minder koud. Gecorrigeerd voor het weereffect was de toename van de CO2-uitstoot 2,4 procent in plaats van 0,4 procent.

Belangrijke oorzaak van de lichte toename van de CO2-uitstoot is de hogere productie van de elektriciteitsbedrijven en de chemische industrie.

In het vierde kwartaal was de CO2-uitstoot door energiebedrijven, waterbedrijven en afvalbeheer ruim 4 procent hoger dan een jaar eerder. Deze bedrijven zijn goed voor circa 30 procent van de totale uitstoot. De stijging komt vooral doordat energiebedrijven meer elektriciteit hebben geproduceerd.

Lage gasverbruik

Het lage gasverbruik voor verwarming dempte de CO2-uitstoot. Het vierde kwartaal van 2015 was warmer dan een jaar eerder. Vooral december was minder koud. Gecorrigeerd voor het weereffect was de toename van de CO2-uitstoot 2,4 procent in plaats van 0,4 procent.

De CO2-uitstoot van huishoudens, goed voor ruim 20 procent van de CO2-uitstoot, nam af met ruim 4 procent. Er werd vooral minder aardgas gestookt voor het verwarmen van gebouwen.

Chemiesector

In het cluster landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid werd meer CO2 uitgestoten dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit komt vooral door de gestegen uitstoot van de chemiesector, een emissie-intensieve branche. Dit volgde na drie kwartalen met een lagere uitstoot.

Verder heeft ook de stijging van de productie in de aardolie-industrie geleid tot een hogere CO2-uitstoot. In de transportsector is de CO2-uitstoot hoger dan in het vierde kwartaal van vorig jaar, onder meer door toegenomen vervoersbewegingen die samenhangen met de groei van de handelsstromen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!