CO2-uitstoot China mogelijk al over hoogtepunt heen

UTRECHT – De uitstoot van koolstofdioxide in China, verreweg de grootste vervuiler ter wereld, is mogelijk al over het hoogtepunt heen.

Dit stellen een groep onderzoekers van de London School of Economics in een nieuw rapport. China heeft zelf als doelstelling om rond 2030 de CO2-uitstoot te laten pieken.

De recente vertraging van de economische groei in China en de enorme groei van groene energie in het land betekenen dat in 2014 de CO2-uitstoot al een piek heeft bereikt.

Naar verwachting gaan de emissies de komende jaren relatief gelijk blijven of licht afnemen. In 2025 wordt er dan een nieuwe piek bereikt waarna de uitstoot echt moet gaan afnemen.

Minder harde groei

In tegenstelling tot andere berekeningen zijn de Britse onderzoekers ervan uit gegaan dat de Chinese economie minder hard zal groeien en vooral dat de economie relatief minder CO2 zal uitstoten.

Zo wordt een daling van de CO2-uitstoot verwacht van 4 procent het komende decennium. Dit betekent dat voor elke verdiende euro minder CO2 nodig zal zijn in de toekomst vergeleken met de laatste jaren.

Lagere energieconsumptie

Deze combinatie betekent dat de energieconsumptie tussen nu en 2025 met een maximum van jaarlijks 1,8 procent zal toenemen. Tussen 2000 en 2013 nam deze consumptie juist jaarlijks met 8 procent toe.

Met deze nieuwe informatie lijkt de eigen doelstelling van 2030 wel erg tegen te vallen. Xie Zhenhua, klimaatonderhandelaar namens China, zei maandag dat de doelstelling gebaseerd is op nationale condities en dat China nog steeds industrialiseert.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!