CO2-vervuilers moesten helft van emissierechten zelf kopen in 2015

UTRECHT – In 2015 hebben Nederlandse bedrijven die onder het Europese emissierechtensysteem vielen, de helft van de benodigde emissierechten zelf moeten kopen.

Dit blijkt uit een overzicht van voorlopige cijfers de Nederlandse Emissieautoriteit. 

Ondernemingen kregen in totaal 46,5 miljoen gratis emissierechten. In totaal werd er 94,2 miljoen ton CO2 uitgestoten door  deze bedrijven, een stijging van 5,8 procent.

Vooral energiecentrales hebben meer CO2 uitgestoten. Dit was volledig te wijten aan het extra stoken van steenkoolcentrales.  In de afgelopen 2 jaar is de kolencentrale van RWE in de Eemshaven operationeel geworden.

Lees ook: ‘Europese industrie kreeg meevaller van 24 miljard door emissierechtensysteem’

Tien grootste vervuilers

In die 2 jaar is de uitstoot van de centrale gestegen naar 6,3 miljoen ton CO2.  Hiermee is de centrale goed voor 6,7 procent van alle CO2-uitstoot onder het emissierechtensysteem.

De stijging van de CO2-uitstoot van energiecentrales komt voor het tweede jaar op rij. In 2013 stootten de elektriciteitscentrales samen nog 43,5 miljoen ton CO2 uit. Dit nam in 2014 toe tot 46,1 miljoen ton en steeg in 2015 verder door naar 51,5 miljoen ton CO2.

De tien grootste vervuilers die vallen onder het emissierechtensysteem zijn ook verantwoordelijk voor de helft van de CO2-uitstoot. De eerder genoemd centrale van RWE in de Eemshaven staat bovenaan. Tata Steel in IJmuiden en de Uniper (de voormalige fossiel tak van E.ON) centrale op de Maasvlakte met een CO2-uitstoot van respectievelijk 6,2 miljoen ton en 6 miljoen ton.

Foto: Door Wutsje / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!