Consumenten bewust van energierekening en mogelijke besparing

Consument zijn zich steeds bewuster van de besparing die overstappen van energieleverancier met zich mee kan brengen. Bijna de helft neemt zijn energiejaarrekening door en controleert deze. Dat blijkt uit de Energiemonitor 2017 die de ACM heeft gepubliceerd.

De ACM ondersteunt consumenten door onduidelijke facturen van energieleveranciers aan te pakken. De consument heeft recht op een energierekening die hij kan controleren en begrijpen.

De ACM ziet aan de ontwikkelingen op de energieleveringsmarkt ook dat de consument met overstappen nog veel geld kan besparen. Een consument die bijvoorbeeld op 1 september 2017 een contract afsloot met een variabele prijs en een onbepaalde looptijd, het zogenaamde slaperstarief, had tot wel 452 euro kunnen besparen door over te stappen naar het goedkoopste 1-jaar-vasteprijscontract. Niet alleen slapers kunnen veel besparen met een overstap: ook het overstappen binnen productgroepen (bijvoorbeeld binnen 1-jaar-vasteprijsproducten) kan leiden tot een flinke besparing.

Het aantal consumenten dat nog nooit is overgestapt, blijft dalen. Slechts 29 procent van de consumenten is nog nooit overgestapt. Vorig jaar lag dit percentage nog op 31 procent. Ongeveer 1,2 miljoen huishoudens zijn het afgelopen jaar overgestapt. Dit is evenveel als vorig jaar. Consumenten die ooit zijn overgestapt, doen dit de jaren daarna vaker. Om zich te oriënteren op de energiemarkt maken consumenten steeds vaker gebruik van prijsvergelijkingssites. (foto: Zon op je Huis)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!