Consumentenbond: ‘Stroom steeds groener, grijze stroom weggemoffeld’

De stroom die energiebedrijven aan consumenten leveren wordt steeds groener. Het totale energie-aanbod in Nederland wordt echter nauwelijks duurzamer; grijze stroom wordt weggemoffeld. Dat stelt de Consumentenbond dat in samenwerking met Greenpeace, Natuur & Milieu en Wise de jaarlijkse stroomranking opstelt.

Voor het zesde opeenvolgende jaar beoordeelden de organisaties alle 30 stroomleveranciers die actief zijn op de Nederlandse consumentenmarkt. Ze zijn beoordeeld op hun investeringen, productie, levering en inkoop van stroom. Op basis daarvan is een ranglijst gemaakt.

De lijst toont dat energieleveranciers gevoelig zijn voor de vraag van consumenten naar duurzame stroom. Met een gemiddelde score van 6,1 doen ze het beter dan vorig jaar. Tegelijkertijd worden kolen- en kerncentrales niet gesloten, maar verkocht of ondergebracht in aparte (dochter)ondernemingen, vooral gericht op de zakelijke markt. Daarmee wordt het totale energie-aanbod in Nederland nauwelijks duurzamer.

9 bedrijven scoren boven de 7 en zijn met recht voorlopers. Deze bedrijven maken door hun consequente keuze voor duurzaamheid het verschil in de omslag naar een schone energievoorziening. Pure Energie, Qurrent en om voeren de lijst aan.

13 bedrijven scoren tussen de 5 en de 7 en zijn volgers. Deze bedrijven leveren nauwelijks een bijdrage aan de omslag naar een duurzame stroomvoorziening. Veel van deze bedrijven kopen hun stroom grotendeels in via de groothandelsmarkten en voegen (vrijwel) geen duurzame energieproductie toe aan het aanbod. In deze categorie zitten onder andere Budget Energie en Oxxio.

Bedrijven met een rapportcijfer van 5 of lager zijn vervuilers. Zij produceren of kopen relatief veel stroom opgewekt door vervuilende kolen- en kerncentrales waarmee hun duurzame investeringen in het niet vallen. Vervuilers zijn onder andere grote energiebedrijven als ENGIE, Nuon en E.ON.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!