D66: ‘Verduurzaming Amsterdamse huizen kan sneller’

D66 wil dat Amsterdammers hun huis veel gemakkelijker en sneller kunnen verduurzamen. Daarvoor dienen D66-raadsleden Reinier van Dantzig en Marijn Bosman een voorstel in.

Een duurzaam huis, met zonnepanelen en goede isolatie, vraagt om een flinke investering. Ondanks een lagere energierekening kan de terugverdientijd jaren duren. Sommige mensen zijn dan alweer verhuisd, terwijl de drempel om in één keer veel geld te investeren hoog blijft. Met dit voorstel is dat verleden tijd en versnellen ze Amsterdam als duurzame stad.

De raadsleden stellen een plan van aanpak voor waarbij buurten worden geïsoleerd, terwijl beleggers zoals pensioenfondsen de voorinvestering op zich nemen. Ook wordt de lening verstrekt aan het gebouw, in plaats van aan de eigenaar van het huis op dat moment. Bewoners lopen zo geen financiële risico’s als ze verhuizen. De volgende bewoner neemt de lening automatisch over. De bewoner van het huis betaalt de lening af via de energierekening. Zo merkt men niets van de afbetaling in zijn portemonnee omdat de energierekening door de isolatie direct omlaaggaat. D66-fractievoorzitter Van Dantzig: ‘Hier ligt echt een kans. Als de gemeente de handschoen oppakt voor deze ‘buurtaanpak’ worden op grote schaal huizen geïsoleerd, zonder dat Amsterdammers grote investeringen hoeven te doen.’

 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!