De 5 artikelen met de meeste impact in 2014

AMSTERDAM – Op het gebied van groene energie is er enorm veel gebeurd in Nederland in het laatste jaar.

Zonnepanelen, Zonne-energie,
©: Greenchoice

Btw-perikelen bij particuliere zonnepaneeleigenaren, veranderende windmolenplannen van de overheid en een enorme toename van zonne-energie in Nederland.

De Groene Courant zet de artikelen met de meeste impact op een rij.

‘Boete voor 3.000 eigenaren van zonnepanelen na aftrekken btw’

Onduidelijkheid alom toen er berichten kwamen dat sommige zonnepaneeleigenaren een boete moesten betalen omdat ze vergeten zouden zijn om btw aan te melden. Particulieren werd een naheffing van 5.161 euro voorgeschoteld. Uiteindelijk bleken de meeste gevallen een boete van 61 euro te moeten betalen.

Ikea start verkoop zonnepanelen in Nederland

Ongeveer een jaar nadat de meubelgigant in Groot-Brittannië de verkoop van zonnepanelen was gestart in samenwerking met het Chinese Hanergy, wordt Nederland de volgende markt voor zonnepanelen van Ikea. In oktober startte de verkoop in Haarlem. Hanergy-topman Toby Ferenczi denkt dat een fors marktaandeel van 25 procent mogelijk is. Bestaande zonnepanelenverkopers maken zich geen zorgen.

Rotterdams bedrijf beweert stille en betere windturbine te hebben ontwikkeld

Het Rotterdamse bedrijf Archimedes beweerde een nieuwe windturbine te hebben ontwikkeld, de Liam F1 Urban Wind Turbine, die fors efficiënter is dan bestaande windmolens en veel minder geluid maakt. Er zouden al 7.000 turbines van zijn verkocht in 14 landen.

Het gaat er niet om of we windmolens mooi vinden of niet

In een opinieartikel maakte hoogleraar filosofie aan de Radboud Universiteit René ten Bos veel los over de schoonheid van windmolens en in hoeverre dat er eigenlijk toedoet.

Alle windmolens Friesland in IJsselmeer en bij Afsluitdijk

De provincie Friesland heeft als opgave om ruim 500 megawatt aan windmolens in de regio te laten bouwen, maar worstelt met de locaties van de windmolens. Het provinciebestuur stelde een plan voor om in het IJsselmeer en bij de Afsluitdijk de turbines te plaatsen. Uiteindelijk kozen de Provinciale Staten voor windmolens langs de Afsluitdijk. Omdat deze locatie niet is aangewezen door Den Haag moet het bestuur van de provincie weer in overleg met de landelijke overheid.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!